.

Building summary
© Software AG Stiftung

Entrance storey floor plan
© Software AG Stiftung

Walkways, stairs and open areas enliven the atrium
© Software AG Stiftung
2 / 5

Building concept

The shape of the compact five-storey building structure is reminiscent of the piston of a Wankel engine. Due to the positioning on a south-facing slope, the entrance on the north-east side is at ground level, as is the south-facing terrace of the cafeteria, one storey below. The kitchen and seminar rooms are also housed on the garden storey. The office areas occupy the upper storeys. The air supply centre and an underground car park are situated outside the insulated building envelope, beneath the plaza in front of the entrance.
A spacious glass-covered atrium (Ug = 1.2 W/m²K) forms the centre of the building. Walkways and stairs, as well as open areas oriented towards the atrium on the individual storeys make the atrium a hub of communication. It also serves for ventilation, and for use of daylight.

Due to strategic coordination of the fire protection and climate concept, it was not necessary to seal off the offices from the atrium.
The building is a reinforced concrete skeleton construction with facades made of prefabricated wooden elements of largely equal dimensions. 20 cm-thick insulation material under the foundation slab, 35 cm in the facade, up to 50 cm in the roof, and thermally insulating triple glazing in thermally insulated frames (UW = 0.84 W/m²K) contribute to a very high degree of insulation. Here, care was taken in the design to ensure an almost complete absence of thermal bridges. For areas where the support structure is penetrated, and which are subjected to heavy loads (e.g. pillars in the cellar, and foundations of emergency staircases), economically feasible details which offer protection from mould and condensation were determined by means of heat flow analyses. In other locations, it was possible to compensate for the somewhat higher thermal bridge losses in a significantly more cost-effective manner. As glass accounts for 44% of the building envelope, solar loads are kept low, and nevertheless, the best possible use of daylight is guaranteed. A blower door test with the result 0.2 h-1 confirmed the high quality of the construction. Laminated amorphous solar cells are applied to the flat roof surfaces to form a PV system which covers 328 m².

notepad

BINE subscription

Subscribe to publication

Addresses

Construction physics, BTE & simulation
ebök Planung und Entwicklung Gesellschaft mbH

Construction management
FREIE PLANUNGSGRUPPE 7