.

Projektinfo – Detailed information on energy research

read short description
subscribe projektinfos

The Gebhard Müller School in Biberach: Front view of the facade, the Windows are equipped with exterior sun protection.
© Nikolay Kazakov, Stuttgart
Energy-efficient schools
Projektinfo 09/2015

Atrium with adjoining classrooms, which are additionally illuminated by means of skylights
© Nikolay Kazakov, Stuttgart

Floor plan of the school building
© Elwert-Stottele GbR
1 / 3

Long-term monitoring of school building

The new building for the Gebhard Müller School in Biberach has fulfilled expectations – for more than ten years the building has had a consistently low energy consumption. The building’s commissioning phase marked the beginning of intensive scientific monitoring, which lasted for three years. The results led to adjustments to the building services operation. This enabled, for example, the primary energy consumption for heating, cooling and ventilation to be reduced by about 30%. Long-term monitoring is intended to ensure that this level can be maintained over the long term without scientific support.

What must long-term monitoring offer so that the operating personnel can use the results in everyday life? Which data streams need to be recorded and which technical requirements are necessary? The aim of the research was to answer these questions using the example of the Gebhard Müller School (GMS). If the building’s energy consumption increases, this should be identified promptly. The operating personnel require the necessary information quickly and in a clear manner so that they can make adjustments and prepare optimisation measures. Graphically enhanced data provide a good overview here. The data is collected in most cases using the building management system (BMS). If the ongoing operation is not monitored, increased energy consumptions are often not noticed.

arrow
arrow

The GMS is a business school that forms part of the Biberach District Vocational School Centre (BSZ). With the new building from 2004, the school received a building that is geared to the client‘s ambitious requirements regarding comfort, flexibility of spaces and energy consumption. In 2005, intensive monitoring began with the aim of checking and optimising the building under actual operating conditions. The work to implement the long-term monitoring then began in 2009.

Building concept ensures plenty of daylight

The three-storey school building made of reinforced concrete with a main usable area of 5,542 m2 consists of a main wing along the access road. Two cubic building structures, in which the classrooms are situated, join onto this wing. The favourable A/V ratio of 0.31 m-1 and the excellent thermal insulation of the building envelope form part of the efficient building concept. Flexible room sizes can be realised by means of a newly developed module concept. Each module has identical technical equipment (air conditioning, IT, etc).

Exterior blinds with a light deflecting function protect the classrooms and administration rooms from unwanted heat influx and ensure a glare-free working environment. The artificial lights are switched on by the users, and are switched off automatically either completely, or row by row, depending on the available daylight. The exterior blinds are controlled in accordance with the position of the sun and in some cases in accordance with the room temperature. Manual operation is also provided. Atria flood the hallways with daylight and, via skylights, supplement the natural lighting of the classrooms.

Projektinfo 09/2015:
1 / 3

notepad

BINE subscription

Subscribe to publication

Addresses

Scientific monitoring
Hochschule Biberach

Technical building equipment
Ebert-Ingenieure GmbH

Info tips

Studying and working in comfort
BINE-Projektinfo 12/2006

Operation Diagnostics of buildings
BINE-Projektinfo 11/2009

Commissioning and optimisation of buildings
BINE-Themeninfo I/2010